Pàgines

dimarts, 10 de febrer del 2015

NEGOCIACIONS PER "LA PAU"






Arusha (TANZÀNIA)


CONVERSACIONS  per a la PAU
 a ARUSHA

        
         Després del Cop d’Estat de Buyoya i l’assassinat de l’Arquebisbe, Mns. Ruhuna, es creà a Burundi una situació que podríem dir no de “guerra civil” sinó de “guerra-guerrilla” perquè els que mataven o seguien matant no eren gent de la vila o dels plataners, sinó soldats: els de l’Exèrcit i els que deien asaiants (la paraula sona a assassins, i així volien que pensassin d’ells la gent) però al poble no l’enganyen. La gent tenia por i cada cop sentia més odi, però no per mor d’els “asaiants” sinó per mor dels soldats que els veies per tot.
 Just dins la nostra Parròquia de Nyabikere hi havia quatre o cinc “posts” de soldats. A Gatonde s’havien apoderat de la “caseta” del Pare quan anava a “Sucursal”, aferrats a la Capella.

El Buyoya havia tornat establir el Parlament i donat lloc dins el Govern a gent del FRODEBU, qualque Ministeri i qualque Ambaixada, la qual cosa provocà una radicalització més esqueixant dins els que jugaven a la Política.

Grups  "polítics"...

 El PARENA, grup tutsi del ex-President Bagaza s’enfortí. Llur ideología era:  “cap hutu podia tenir la més mínima cota de poder”.

Molts del FRODEBU, decebuts, es passaven al CNDD que s’havia “aliat” amb el FDD, que venia a ser el seu braç armat.

El PALIPEHUTU, la consigna dels quals era: “ exterminar per les armes tots els tutsi”, cobrava força.

Es podria definir la situació del País com una situació de por. La gent tenia por als soldats i, aquests, tenien por als asaiants. No n’hi havia cap de soldat que gosàs aficar-se per les muntanyes on estaven… En canvi els del PALIPEHUTU i els del FDD no s’aturaven de fer atemptats, a creuers de camins com el Bugarama, per Cibitoke, a Bujumbura rural, i sempre eren atemptats “selectius”.

 BUGARAMA

A nivell internacional, i especialment els Paísos veïnats, com Uganda i Tanzània, hi havia preocupació per la Pau a Burundi i prepararen o obligaren als Polítics de Burundi a fer “negociacions”…

Així, l’any 1998, començaren les Conversacions o Trobades per a “negociar” la Pau. S’escollí com a lloc la Ciutat tanzana d’Arusha, i com a  “arbitre” o jutge l’ex President de Tanzània jubilat: el Mwalimu Julius Nyerere.




Julius Nyerere


            Començaren a la tardor del 1998.

         Hi assistiren al principi membres de UPRONA i FRODEBU, però pareixia que no es conseguiria res de bo. Després de les reunions, s’entenien manco i més divisions surgien entre els barundi d’élite i més força pareixien tenir els grups “armats”. Durant aquells anys mai es sentí a  dir que els soldats haguessin donat cap “cop” als asaiants a no ser matar persones “innocents” properes del lloc on havien atemptat, acusades de col.laboració.

         Tant “malament” anaven els “polítics” que a la segona trobada a Arusha en Nyerere els hi va dir, seriós i irat: “Oh canviau de manera de comportar-vos i parlar o això no anirà de cap manera… Estau tudant “el temps i els diners”…

         Al 1999, les Conversacions per a la Pau a Arusha estigueren una temporada en “suspens”, degut a que el Mwalimu tombà malalt i l’hagueren de dur a una Clínica de Londres (Angleterra) on al poc temps va morir.

         Durant aquest temps, tingué lloc una “trobada” a París, arbitrada per l’espanyol  Federico Mayor Zaragoza, en nom de la UNESCO, en la qual no s’aclarí res ja que pocs barundi hi acudiren.

         L’any 2000, començà a veure-se l’Auba, sinó sortia el Sol.

         Es cercà per a dirigir les ja famoses Conversacions per a la Pau al veterà i savi subafricà, Nestor Mandela.







Nestor Mandela, amb Buyoya i altres capitosts



        
         Nestor Mandela, amb paciència i sàvia diplomàcia, a poc a poc conseguí dur les aigües al “molí” i uns principis d’acord, cosa difícil ja que cada cop eren més els representants dels diversos “grups” que al Burundi hi havia….

         A les darreres reunions, en Mandela exigia que no hi havia de mancar ningú que volgués tenir dret a viure en Pau a Burundi, arribar a  haver-hi 19 grups polítics diferents, sense comptar els “grups armats” que per en Mandela era els més importants. No es tractava de lluitar contra ells, no els eliminarien sinó: negociar.

         El Pla Mandela consistia en aquests termes: 
             a) Establir un periode de transició que duraria tres anys.

             b) Preparació d’Eleccions Democràtiques.

            c) Durant el periode de “transició” es duria a terme 
                una reforma del Exèrcit i del Poder Judicial.

         d) El periodes de transició es dividiria en dos d’un any i mig cada un: 

En el     primer seria President un tutsi (el mateix Buyoya) i un Vicepresident hutu (de FRODEBU). 
En el segon, seria President un hutu (de FRODEBU) i Vicepresident un tutsi (de UPRONA).

          e) Durant aquest temps “tropes” de Sud-Àfrica  anirien a Burundi per a protegir els “polítics” hutu.

         El 20 d’agost  del 2000, a Arusha, 19 partits polítics burundesos firmaren l’acord. La majoria no ho acceptaven de “cor”, si bé tots pensaven que era millor un mal acord que el statu quo.
La gran “fallida” estava en que els grups armats (FDD i FNL) no hi eren. 

El 1 de novembre del 2001 juraren els càrregs Pierre Buyoya, President, i Domitien Ndayizeye hutu, Vice-President,  baix la protecció de 1.400 soldats sub-africans, a la qual cosa no hi podien consentir de cap manera els tutsi extremistes encapçalats per Bagaza.

Durant l’any i mig que fou President, Buyoya no féu cap de les “tasques” encomanades: reformar l’exèrcit i el Poder judicial,
Els asaiants tenien més força de cada dia.

El 1 de maig de 2003, s’havia accomplit el “plaç”,  Buyoya acepta el “relleu” per les pressions extrangers que rebé. El gran hima no hi podia consentir a deixar la Presidència.

Un hutu, Domitien Ndayizeye tornava a ser President. Com a Vice-President jurà el càrreg Alphonse Marie Kadege, tutsi de UPRONA.

La guerra civil anava en augment. En lloc de cercar el “camí de la negociació” recomanat per Mandela, Buyoya havia cercat la desestabilització dels grups armats ja que no podia ni somniar en la aniquilació, i els efectes eren els contraris: cada vegada els guerrillers eren més i més forts i estaven endemés recolzats pels polítics hutu decebuts i disidents del FRODEBU.

Domitien Ndayizeye, President hutu, es trobava dins una “olla que bollia” cada cop amb més bimbolles, o com un “genet” com aquells del “Rodeo” del Far-West dels films americans. No havia muntat mai ni una somera i tenia al davant un cavall  de “potada”.
Li havien fet firmar que renunciava al control de l’Exèrcit,  i a negociar amb els grups “armats”. Això ho feria el Vice-President.
  
A on treu cap tot això…?  Què pot fer un President fermat d’aquesta manera…?  A quín País del Món passen coses així…?
Un President o un home de palla…¡

Els grups “armats” ara eren quatre: FDD de J.B. Ndayikengurukiye; FDD de P. Nkurunziza; FNL de A. Mugabarabona; FNL de A. Rwasa.
Amb els tres primers arribaren a alguns acords, però els del quart PALIPEHUTU, només veien una cosa: exterminar tots els tutsi a trets de bala.
Un altre rum-rum anava sorgint: els hutu que tenien càrregs polítics havien refredat llur “patriotisme” i només cercaven la seva posició. La gent s’anava decebent.
Malgrat això es prepararen Eleccions pel 2005…





 Pierre Nkurunziza feia “passes” pel seu compte. A l’octubre del 2002 es topà “cara-a-cara” amb Buyoya a Dar es Salam (Tanzània). Hi havia hagut abans uns començaments de negociacions prèvies entre membres de CNDD-FDD i Govern gràcies al “bon ofici” de Zuma, Vice-President Subafricà.
Nkurunziza tractà a Buyoya de tu a tu. Els acompanyaven Zuma, Sub-africà i Museveni  d’Uganda. Nkurunziza no hi anà amb súpliques sinó amb exigències: firmaria el “alto el foc” si l’Exercit burundés quedava reformat: un 60 %.  havia d’estar format per hutu, d’ells un 40 % dels seus soldats-guerrillers. Realment era un “gall” i no es perdia per les rames.

Els anys següents tingué trobades a Dar es Salam i Pretòria (Sud-Àfrica) amb el nou President  Ndayizeye, reunions a alt nivell, hutu i hutu.
Mentre, els seus guerrillers augmentaven els “atemptats”. Era la manera de mostrar llur força.
Les exigències de Nkurunziza foren escoltades.















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada